img-0 Dutchimg-1 English

Rugproblemen Voorkomen Op Jonge Leeftijd

Preventing Back Problems At A Young Age - Rugproblemen Voorkomen Op Jonge Leeftijd - Rugklachten bij kinderen (Back pain in children) - De Ruggesteun Chiropractors

Het is een misverstand dat rugproblemen alleen bij volwassenen voorkomen. Ook baby’s, kleuters en school­ gaande kinderen kunnen veel last ondervinden van rugproblemen oftewel storingen van de wervelkolom.

Het begin van een rugafwijking kan al bij de geboorte ontstaan. Geboortetrauma’s zijn dikwijls het gevolg van tang- of vacuümverlossing, opgewekte persweeën en keizersneden, maar zelfs bij normale geboorten kunnen problemen ontstaan. Ernstige misvormingen zijn in de regel duidelijk te zien. Maar ook de minder goed waarneembare, kleine misvormingen aan schedel en wervelkolom kunnen de oorzaak zijn van lichaamlijke problemen, zoals kolieken (maagkrampen) slapeloosheid oorontsteking etc.

Later kan het regelmatig vallen van jonge kinderen een andere factor zijn die de ontwikkeling van de wervelkolom kan verstoren en een chronisch wervelprobleem kan veroorzaken op latere leeftijd.

Rugproblemen op jonge leeftijd

Als een jong kind tijdens het spelen uit gewoonte een been meer gebruikt dan het andere, kan dit een kanteling van het bekken tot gevolg hebben. Ook een been dat korter is dan het andere kan een kanteling van het bekken veroorzaken met als gevolg dat de ruggenwervel scheef groeit.

Schoolgaande kinderen met goedgevulde boekentassen op de rug en die ook nog vaak de neiging hebben om te “hangen” in een stoel of bank vormen ook een risici-groep. Verder tillen zij in de regel onnadenkend. De gevolgen kunnen zijn, dat door de verkeerde belasting een slecht functionerende rug en nek of geblokkeerde rug en nekwervels ontstaan.

Rugklachten bij kinderen

Een geliefde bezigheid van vele jeugdigen is sporten, dat gepaard gaat met snelle, abrupte bewegingen en het verdedigen van bijv. een bal met het eigen lichaam. In het ongunstigste geval wordt de wervelkolom nadelig beïnvloed. Echter hoeft het kind niet onmiddellijk pijn of discomfort te ervaren; het kan desondanks leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Onderzoeken bij schoolgaande kinderen wijzen uit dat meer dan 76% van hen in meer of mindere mate wervel­ kolomafwijkingen vertoont. Daarom is het van belang dat ook kinderen zich bewust worden van hun lichaamshouding. Jonge mensen hebben nog het voordeel dat ze gemakkelijk slechte houdingen kunnen corrigeren. Kortom: let op de houding van uw kind!

“jong geleerd is oud gedaan”

Dit gezegde is van toepassing op de houding van uw kind, vooral omdat schreefgroei op jonge leeftijd later veel problemen kan geven. De Chiropractor is bij uitstek bedreven in het onderkennen en behandelen van wervel­ kolomproblemen en weet precies welke zorg kinderen nodig hebben. Steeds meer ouders nemen hun kinderen dan ook jaarlijks mee naar de Chiropractor; dit is te vergelijken met de jaarlijkse gebitscontrole door de tandarts.

Chiropractische aanpak

Om een diagnose te kunnen stellen wordt eerst de hele voorgeschiedenis van de gezondheidstoestand van het kind nagegaan. Vervolgens vindt een grondig onderzoek van de wervelkolom en het bekken plaats. De Chiropractor voeIt dan of zich abnormale bewegingen of blokkades voordoen, die tot scheefgroei of verkeerde belasting van de gewrichten of zenuwirritaties kunnen veroorzaken. De chiropractische behandeling is er op gericht een foutieve houding te corrigeren en de beweeglijkheid van de wervels te verbeteren, waardoor ook de zenuwfuncties hersteld warden. Regelmatige controle door de Chiropractor voorkomt dat uw kind scheef groeit…

Zeven eenvoudige manieren om rugproblemen vroegtijdig te onderkennen:

1. Schouders

Laat het kind rechtop staan. Beide schouders moeten even hoog zijn. Een hogere schouder is niet goed en kan een aanwijzing zijn voor een rugprobleem.

2. Kleding

Kijk of de zoom van jurk of rok van uw dochter recht hangt. Een hogere kant kan betekenen dat er iets mis is. Datzelfde geldt wanneer de kleding telkens aan een kant vermaakt moet warden.

3. Wervelkolom

Laat het kind zonder kleding voor u gaan staan; laat het dan vooroverbuigen vanuit het midden, de armen ontspannen afhangend. Kijk of de spieren zich aan een zijde van de wervelkolom meer samentrekken dan aan de andere zijde of dat de ene kant hoger staat dan de andere (kan een teken van scoliose zijn).

4. Schoenen

Kinderen verslijten schoenen, zoals bekend, heel snel. Maar als een schoen sneller versleten is dan de andere (en vooral als de zool aan een kant opvallend meer is “afgelopen”), bestaat de kans op een wervelkolomprobleem.

5. Hoofd

Het hoofd dient rechtop in het midden te staan en mag niet overhellen. Vergelijk de hoogte van de oren om te zien of het hoofd recht staat.

6. Vingertoppen

Met afhangende armen dienen de vingertoppen even ver te reiken.

7. Heupen

Leg uw handen op de heupen van het kind en controleer of ook deze even hoog zijn.

Denk u naar aanleiding van deze testjes dat er iets aan de wervelkolom van uw kind mankeert, aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een controle bij uw Chiropractor. Let wel op: uw kind kan de afwijking in de rug hebben zonder dat deze noodzakelijk tot een afwijking leidt, die met het blote oog zichtbaar is. Als uw kind klaagt over rug- of nekpijn is het verstandig om de Chiropractor hiernaar te laten kijken. Recente onderzoeken bij schoolkinderen laten zien, dat maar liefst 40% van kinderen tussen 8 en 16 jaar periodieke pijn in de rug of nek heeft.

Oefeningen die goed zijn voor de ontwikkeling van de rug (en hersenen):

Zwemmen:

Met zwemmen warden de meeste van de spieren in de rug gebruikt, zonder veel gevaar voor overbelasting.

Trampolinespringen:

Trampolinespringen is een goede stimulering voor de spieren, evenwicht en coördinatie.

“De dierenwereld“ als voorbeeld:

  • Laat kinderen dieren nadoen: Hoe beweegt een slang?
  • Hoe loopt een krab? Hoe kwispelt een hond met zijn staart?
  • Hoe beweegt de olifant zijn slurf?

Laat uw fantasie z’n gang gaan; zet eventueel ook wat muziek op om het extra leuk te maken.

Wij helpen u middels rugproblemen in regio DEN HAAG

Onze artsen zijn gediplomeerd als Dokter in Chiropractie. We kijken ernaar uit om u en uw familie bij De Ruggesteun te mogen verwelkomen en meer over uw natuurlijke gezondheidsdoelen te horen. Meer weten? Boek vandaag nog een afspraak!

img-10

Hoofdpijn en migraine

Niet alleen volwassen kennen het verschijnsel, ook kinderen kunnen hoofdpijn hebben. Sommige hoofdpijnen zijn licht en niet van lange duur, andere zijn chronisch. De pijn

Read More »
Chat with us
Send via WhatsApp