How to Best Prepare for a Chiropractic Appointment

Hoe bereid je je het beste voor op een afspraak bij een chiropractor?

In dit artikel vindt u nuttige informatie over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een chiropractische afspraak.

Het artikel zal de volgende onderdelen behandelen:

 • img-4Kleding en kledij – Welke kleding te dragen naar een chiropractische afspraak
 • Nuttige voorbereidende activiteiten – Dingen om te doen voordat u naar de chiropractor gaat
 • Eten en drinken – Wat te eten en drinken voor een chiropractische afspraak
 • Slaap en rust – Het lichaam en de geest de tijd geven om op te laden voor een chiropractische afspraak
 • Emoties en stress – Emotionele zelfzorg voor een bezoek aan de chiropractor
 • Planning en timing – Voorbereid zijn op uw chiropractische afspraak
 • Articuleren van uw pijn – Wees bereid om uw pijn te articuleren en uw eigen observaties te noteren

U kunt deze informatie gebruiken om u goed voor te bereiden op uw chiropractische afspraak, zodat u een geweldige ervaring kunt hebben en op een gezonde en krachtige manier voor uw geest en lichaam kunt zorgen.

Als u pijn of ongemak heeft, kan een chiropractor een zeer effectieve vorm van zelfzorg zijn en wij willen u graag helpen met deze zorg.

Voor uw gemak hebben we hieronder wat informatie opgenomen over hoe u een afspraak kunt maken.

Hoe maak je een chiropractische afspraak?

Voordat we beginnen met het delen van wat nuttige informatie over wat u kunt doen voor een chiropractische aanpassing willen we graag duidelijk maken dat het team van De Ruggesteun er is om u op elk moment te helpen.

We hebben al veel mensen geholpen met het overwinnen van pijn, ongemak en andere problemen met hun lichaam, en we staan klaar om hetzelfde voor u te doen.

img-5

Klik op deze link, als u online een afspraak wilt maken of als u onze vriendelijke en behulpzame receptionistes wilt bellen om een afspraak te maken.

Laten we nu eens kijken naar wat je kunt doen om je voor te bereiden op een geweldige chiropractische ervaring en om de beste therapeutische resultaten te bereiken.

 

Kleding en kledij – Welke kleding te dragen naar een chiropractische afspraak

Bij een bezoek aan de chiropractor moet men comfortabele kleding dragen die de volledige bewegingsvrijheid van de beweging van alle verschillende delen van het lichaam.

Of het nu uw eerste afspraak is of uw tiende, het is altijd belangrijk dat u u correct kleedt voor een bezoek aan de chiropractor. Dit zal ervoor zorgen dat u een comfortabele ervaring heeft en dat uw chiropractor de beste therapeutische resultaten kan bereiken.

Dit komt omdat de chiropractor uw lichaam zal moeten bewegen om aanpassingen en manipulaties van de nek, rug, heupen, en andere lichaamsdelen uit te voeren.

img-6

Wij bevelen de volgende kleding aan bij een bezoek aan de chiropractor:

Bovenlichaam: T-shirt en iets comfortabels om warm te blijven voor en na de afspraak indien nodig.

Onderlichaam: Een losse broek, zoals een trainingsbroek of korte broek als het weer zich daarvoor leent.

Schoenen: Comfortabele schoenen

img-7

De volgende kleding wordt afgeraden:

 • Hoge hakken
 • Jurken
 • Strak zittende jeans of andere broeken die de volledige bewegingsvrijheid beperken
 • Beha’s met beugels (deze kunnen complicaties veroorzaken met de röntgen/scanning machines)
 • Dassen en bretels

 

Nuttige voorbereidende activiteiten – Dingen om te doen voordat u naar de chiropractor gaat

Laten we eens kijken naar een aantal dingen die je kunt doen in de dagen en uren voor je chiropractische afspraak om uw lichaam en geest in een goede positie te brengen om de hulp te ontvangen die het nodig heeft.

Neem een warme douche of bad:

Een warme douche verbetert de bloedcirculatie waardoor de spieren in je lichaam zich kunnen ontspannen. Douchen kan ook de pijn verminderen en uw stemming verbeteren als u zich niet goed voelt.

img-8

Deze voordelen zullen helpen om u te troosten en de geest te kalmeren. Een ontspannen toestand maakt het voor uw chiropractor gemakkelijker om de manipulaties en aanpassingen uit te voeren die u zullen helpen u beter te voelen.

Daarom, kan het nemen van een warme douche of bad voor een chiropractische behandeling zeer heilzaam zijn.

 

Doe wat rekoefeningen:

Rekken helpt om stijfheid in het lichaam te verminderen, waardoor het lichaam vrijer zal kunnen bewegen en pijn zal verminderen.

Rekoefeningen sturen ook signalen naar de verschillende lichaamsdelen via het zenuwstelsel, waardoor ze gestimuleerd en gezond blijven.

Dit zijn sterke redenen om rekoefeningen te doen voordat je een chiropractor bezoekt.

Terwijl u uw lichaam strekt, moet u voorzichtig zijn en uw geest ontspannen. Rekken moet niet hard en krachtig zijn. Elke scherpe of diepe pijn die je in je lichaam ervaart tijdens het rekken vertelt je dat je de stretch te ver forceert en voorbij je natuurlijke limiet gaat.

Hier zijn enkele basisstrekkingen die u kunt doen voor een chiropractische afspraak (als u niet bekend bent met een van deze oefeningen, niet zeker weet hoe ze correct uit te voeren, of meer oefeningen wilt leren, dan raden wij u aan wat verder onderzoek te doen of te overleggen met ons chiropractisch team):

 

 • Nek – zijwaarts strekken

img-9

 

 • Schouders – Overhead arm buigingen 

img-10

 

 • Latissimus dorsi spier, oksels, en armen – zijwaartse buigingen

img-11

 

 • Boven-, midden-, en onderrug – Voorover buigen

img-12

Opmerkingen voor deze stretch:

 • Houd de rug recht.
 • De billen kunnen naar achteren bewegen als dat nodig is
 • Buig naar voren zoveel als nodig is zonder kracht te zetten (pijn moet vermeden worden)
 • Rol terug omhoog in een rechtopstaande positie, waarbij de onderrug, middenrug en bovenrug worden gestrekt

 

 • Heupen – Heup rotaties (de hoelahoep stretch)

img-13

Opmerkingen voor deze stretch:

Draai je heupen in grote cirkels, in beide richtingen, dit is een soortgelijke beweging als die gebruikt wordt om een hoelahoep draaiende te houden.

 

 • Liezen en benen – Hurk 

img-14

Opmerkingen voor deze stretch:

Men kan de benen en knieën meer openen om de liesstreek aan te pakken.

 

 

Het handhaven van een goede lichaamshouding:

Een goede houding is de beste manier om lichamelijke pijnen en pijn te voorkomen. Als dit niet wordt gecorrigeerd, is de kans groot dat iemand last krijgt van steeds terugkerende pijn en blessures.

De lichaamshouding heeft betrekking op de manier waarop men het lichaam houdt tijdens het zitten, lopen en sporten.

Een goede lichaamshouding ziet er als volgt uit:

img-15

Zoals men kan zien, heeft de vrouw links haar borst vooruit, schouders naar achteren, buik in, en het lichaam is over het algemeen in een evenwichtige houding.

Het is soms nuttig je voor te stellen dat er munten balanceren op de top van het hoofd en als je een goede houding aanhoudt, zullen de munten daar blijven.

Het echtpaar hieronder staat mooi rechtop, en men kan zien dat ze de kracht van hun eigen lichaam ervaren:

img-16

Bij het bukken is het vaak beter de knieën te buigen en de benen het werk te laten doen, in plaats van de rug.

Bij het zitten (bijvoorbeeld bij het werken of ontspannen) is het ook belangrijk om op uw houding te letten. Het lichaam communiceert met u als uw houding niet correct is; uw rug, nek of schouders kunnen pijnlijk worden in een bepaald gebied en dit is een boodschap aan u om de positie waarin u zit te corrigeren.

Een slechte houding kan er ook toe leiden dat je je lusteloos of lui voelt, omdat je longen zich niet volledig kunnen openen en het zenuwstelsel niet op een gezonde manier wordt geactiveerd.

Gezonde kernspieren maken het veel gemakkelijker om een goede houding aan te nemen. Dit kan worden bereikt door goede houdingsgewoonten en kan ook worden ontwikkeld door bepaalde lichaamsoefeningen.

 

Lichte oefeningen om het lichaam op te warmen en los te maken

Lichte oefeningen zoals wandelen of yoga kunnen helpen om het lichaam in evenwicht te brengen en de bloedcirculatie te bevorderen.

img-17

Door het cardiovasculaire systeem te activeren, krijgt het hele lichaam een grotere bloedstroom en meer zuurstof. Deze beweging helpt ook om lichamelijke spanningen los te laten die zich na verloop van tijd kunnen ophopen, vooral wanneer men langere tijd zit of ligt.

Daarom raden wij wat lichte en opbeurende oefeningen aan voordat u de chiropractor bezoekt.

 

Ademhalingsoefeningen om het zenuwstelsel te reguleren

Van tijd tot tijd op je ademhaling letten kan heel heilzaam zijn. Een oppervlakkige ademhaling kan een teken zijn van stress, ziekte of een slechte houding.

Het kan heel heilzaam zijn om even tijd te maken om werk of andere verplichtingen los te laten en een paar keer diep en ontspannen te ademen, in en uit door de neus.

img-18

Ademen door de neus is het beste, omdat zich in de neus slijmvliezen bevinden die de lucht afkoelen en bevochtigen.

Aangezien we altijd ademen, zal het aanhouden van deze goede gewoonte het kooldioxidegehalte in het lichaam verlagen en de zuurstofopname in het lichaam bevorderen. Dit komt de gezondheid van hart en longen ten goede, evenals het algemene welzijn en de vitaliteit van het lichaam.

Het oefenen van uw diepe ademhaling zal je ook in staat stellen om goed te ademen tijdens je chiropractische afspraak wat het proces enorm kan helpen.

 

Eten en drinken – Wat te eten en drinken voor een chiropractische afspraak

Het eten van de juiste voeding op het juiste moment, en ervoor zorgen dat u goed gehydrateerd blijft zal uw holistische gezondheid ten goede komen voor, tijdens en na een afspraak met een chiropractor.

 

Hydratatie en water drinken

Wij raden u aan een flesje water met een ruime hoeveelheid water mee te nemen naar uw afspraak, zodat u gehydrateerd blijft voor, tijdens en na uw chiropractische afspraak.

Er zal water beschikbaar zijn in onze gebouwen, maar u moet ook water drinken voordat u aankomt en nadat u onze ruimte verlaat.

Een goede hydratatie ondersteunt het ruggenmerg en de wervels, evenals de gezondheid van de zenuwcellen in het hele lichaam.

Goed gehydrateerd zijn is ook een van de gemakkelijkste en meest impactvolle manieren om je hersenen gezond te houden, wat je humeur ten goede zal komen en je zal helpen te ontspannen.

img-19

De algemene regel voor mensen die een gezonde routine hebben in het drinken van water is gewoon water drinken als ze dorst hebben. Dit is eenvoudig, maar vereist wel dat de persoon de gewaarwordingen in zijn lichaam in de gaten houdt, zodat hij de boodschap kan ontvangen wanneer het lichaam meer water nodig heeft.

The U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine determined that an adequate daily fluid intake is: About 15.5 cups (3.7 liters) of fluids a day for men. About 11.5 cups (2.7 liters) of fluids a day for women. – Mayo Clinic

Het is echter belangrijk te onthouden dat dit een algemene richtlijn is voor de hoeveelheid water die geconsumeerd moet worden. Elk individu heeft unieke behoeften, en het is belangrijk om een gezonde balans van elektrolytenniveaus in het lichaam te behouden. Als u hier niet van op de hoogte bent, raden wij u aan onderzoek te doen naar elektrolyten.

Door altijd een waterfles met water van goede kwaliteit in de buurt te houden, kan de dorst gemakkelijk worden gelest wanneer die zich voordoet. Dit zal helpen om goede hydratatiegewoonten te ontwikkelen en te behouden.

Vergeet dus niet uw flesje water mee te nemen naar uw chiropractische afspraak.

 

Voedsel, dieet en voeding – “Wat te eten voor een chiropractische afspraak?”

Hier is een algemene richtlijn voor wat en wanneer te eten voor een chiropractische afspraak. Stel gerust verdere vragen aan ons chiropractisch team, of raadpleeg een voedingscoach.

4 uur voor de afspraak:

Wij raden u aan om ongeveer 4 uur voor aanvang van uw afspraak een behoorlijke maaltijd te nuttigen.

Hier is een voorbeeld van een maaltijd met rijst, kikkererwten, avocado, citroen en een licht gekruide curry:

img-20

Wij raden een maaltijd aan met een behoorlijke portie proteïne, die het herstel van de spieren na de behandeling zal bevorderen.

Verder zou u er goed aan doen om ontstekingsremmende voedingsmiddelen en kruiden, zoals kurkuma en gember, in uw maaltijd op te nemen die het herstel van uw lichaam ondersteunen.

Wat complexe koolhydraten geven u de nodige energie om naar uw afspraak te gaan en houden u verzadigd tot u weer een goede maaltijd kunt nuttigen.

1-2 uur van tevoren:

Een lichte snack zal helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit zorgt ervoor dat je energieniveau niet instort.

Je kunt denken aan wat noten, zaden, een smoothie met wat proteïne en superfoodpoeders, of iets anders dat licht en licht verteerbaar is.

30 minuten van tevoren:

Je kunt 30 minuten voor je afspraak een kleine snack nemen, zoals dadels, een banaan, of wat fruit.

 

Slaap en rust – Geef lichaam en geest de tijd om op te laden voor een chiropractische afspraak

 

Goede slaapgewoonten

Het hebben van een een goede nachtrust de nacht voor een chiropractische afspraak is belangrijk; maar nog beter is het als men altijd een zeer gezonde slaapgewoonte heeft.

Hoeveel slaap is er nodig voordat u naar de chiropractor gaat?

Slaapdeskundigen zijn het erover eens dat 8 uur slaap van goede kwaliteit ongeveer de ideale hoeveelheid slaap is die een mens moet hebben om zijn lichaam en geest te laten herstellen en de noodzakelijke functies te voltooien die tijdens deze rustperiode plaatsvinden.

img-21

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat een consequent slaaptekort ernstige en langdurige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Men zou echt niet minder dan 6 uur slaap per nacht moeten krijgen, en zodra deze waarde 5 uur of minder bereikt, zullen mensen na verloop van tijd last krijgen van neurologische en andere neveneffecten.

Er zijn een paar dingen die men kan doen om de kansen op een goede nachtrust te verbeteren:

 • Een matras of slaapoppervlak van goede kwaliteit hebben
 • Ga in een comfortabele houding liggen die het lichaam en de wervelkolom ondersteunt, zijwaarts, voorwaarts
 • Zet elektronica 1-2 uur voor het slapen uit, of probeer het in ieder geval tot een absoluut minimum te beperken
 • Verminder omgevingslicht en knipperende lichten in de kamer (pijnappelklier is zeer gevoelig)
 • Verminder storende geluiden
 • Zorg voor de juiste temperatuur
 • Eet geen grote maaltijd te kort voor je gaat slapen

 

Uitrusten

Het is belangrijk dat u geen inspannende activiteiten onderneemt voordat u de chiropractor bezoekt (u moet in de eerste plaats uitrusten).

Dit omvat alle activiteiten die als fysiek, mentaal of emotioneel veeleisend kunnen worden beschouwd.

Als men zich lichamelijk inspant voor een chiropractische afspraak, loopt men het risico dat de vitale energie van het lichaam wordt afgetapt op een moment dat de energiereserves nodig zijn.

Het wordt aanbevolen om intensieve activiteiten zoals gewichtheffen, lange afstand joggen, of intensieve sport te vermijden op de dag van een behandeling, en misschien, als men het nodig acht, ook op de dagen ervoor en erna.

Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga en tuinieren, zijn prima voor en na een chiropractische behandeling, zolang men maar oplettend en voorzichtig is.

Om de maximale voordelen van een chiropractische behandeling te ontvangen, moet men zich goed uitgerust en stabiel voelen tijdens de afspraak en daarna ook nog wat energie hebben om naar huis te gaan en te herstellen.

img-22

Het is mogelijk dat mensen wat tijdelijke bijwerkingen ervaren na een chiropractische aanpassing zoals vermoeidheid en lichte spierpijn (en in sommige gevallen een lichte hoofdpijn). Dit is meer het gevolg van het deblokkeren van zenuwbanen en het opnieuw uitlijnen van het lichaam dan dat het schadelijk is voor de patiënt.

Goed uitgerust zijn van tevoren zal de kans op het ervaren van de bijwerkingen van een chiropractische aanpassing verminderen, en als ze toch optreden, zal een goed uitgerust persoon beter in staat zijn om snel en effectief met deze symptomen om te gaan.

Het is ook belangrijk op te merken, dat wanneer men rust na een behandeling, dat men probeert te vermijden slungelig, slechte houding, of intense activiteiten totdat het lichaam heeft een kans gehad om zich weer te stabiliseren en te wennen aan de aanpassing.

Het heeft geen zin om weer naar huis te gaan, op de bank te gaan zitten en een paar uur lang in een ongemakkelijke houding televisie te kijken. Dit kan de voordelen van een aanpassing ongedaan maken als men niet voorzichtig is.

Er is niets mis met zitten, maar zorg voor een goede lichaamshouding en gebruik een ergonomische rugsteun.

Het is ook raadzaam om regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door wat te rekken en te wandelen, om het lichaam lenig te houden, de bloedsomloop te bevorderen en overmatige spierstijfheid te voorkomen.

img-23

Na de behandeling kan het ook helpen om wat tijd in de zon door te brengen. Studies hebben aangetoond dat slechts 15 minuten direct zonlicht het vitamine D-gehalte van het lichaam kan verhogen en andere voordelen heeft.

 

Emoties en stress – Emotionele zelfzorg voor het bezoek aan de chiropractor

Hoewel een chiropractische behandeling een aanzienlijke verlichting van het hele systeem kan bieden en iemands stemming aanzienlijk kan verbeteren, is het toch een goed idee om in de aanloop naar de afspraak te proberen aan zelfzorg te doen.

Als men in staat is om stress te minimaliseren, zal men merken dat het lichaam en de geest minder gespannen zijn, wat de manipulaties effectiever kan maken.

Dit wil niet zeggen, dat als je gestrest bent, je een bezoek aan de chiropractor moet vermijden. In feite, soms is de chiropractor een van de enige manieren om van hoofdpijn of nekpijn af te komen die je enorme stress en zelfs emotioneel ongemak heeft bezorgd.

Niettemin wordt aanbevolen dat u uw best doet om een paar uur voor de behandeling in een ontspannen toestand te komen, zodat uw lichaam soepel kan zijn en de manipulaties die de chiropractor op uw lichaam zal uitvoeren beter kan accepteren.

img-24

Probeer een positieve innerlijke stem te houden, herinner uzelf eraan dat u sterk bent, en complimenteer uzelf omdat u prioriteit geeft aan uw gezondheid door een chiropractisch specialist te bezoeken die u kan helpen uw gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Als er bepaalde gevoelens of emoties of andere sensaties zijn die u ervaart of een tijd lang hebt ervaren, is het raadzaam dat u dit deelt met uw chiropractor.

Het kan waardevolle informatie zijn die kan helpen bij de diagnose en behandeling. Alles wat u met uw chiropractor bespreekt zal gebonden zijn aan een vertrouwelijkheidsclausule in de intakedocumenten, zodat u zich vrij kunt voelen om open te zijn en vrijuit te spreken.

 

Planning en timing – Voorbereid zijn op uw chiropractische afspraak

Het is het beste om ten minste 15 minuten voor de geplande tijd van uw chiropractische afspraak aanwezig te zijn.

Als het uw eerste afspraak is, kunt u het beste ongeveer 30 minuten voor uw behandeling aanwezig zijn zodat u het intakeproces op tijd kunt afronden en u comfortabel in de ruimte kunt installeren.

Als u vertraging oploopt en u verwacht dat u te laat zult zijn voor uw afspraak, bel dan liever de receptioniste van de chiropractor en laat het hen weten, dit geeft hen hopelijk wat tijd om de afspraaktijd aan te passen of een andere planning te maken.

img-25

Zorg ervoor dat u alles wat u nodig hebt voor uw afspraak van tevoren hebt geregeld. Probeer het niet tot het laatste moment uit te stellen, want dat veroorzaakt onnodige stress en vergroot de kans dat u iets vergeet.

Het is het beste om van tevoren met het personeel aan de receptie te overleggen
wat u precies nodig heeft voor uw afspraak met de chiropractor, maar de volgende punten geven u een idee:

 • Kleding (met een extra laag voor als het koud wordt)
 • Relevante medische gegevens en geschiedenis
 • Formulier van betaling
 • Verzekeringsdocumenten en identiteitsbewijs (ID)

 

Doe uw onderzoek en wees goed geïnformeerd – Leer wat u kunt verwachten bij een bezoek aan de chiropractor

Het kan versterkend werken om het proces te begrijpen dat u zult doorlopen wanneer u een chiropractorpraktijk bezoekt before you get there.

img-26

Het is niet noodzakelijk, maar het kan nuttig zijn om u vooraf in te lezen als u daar de tijd voor hebt en het wilt doen.

Aarzel niet om ons rechtstreeks te contacteren via onze website, of bel ons rechtstreeks, indien u vragen of verzoeken hebt. Wij zijn altijd beschikbaar en bereid om te helpen.

Als u meer wilt weten kunt u navigeren naar de volgende kennisbronnen:

Wat is Chiropractie?

De Ruggesteun Chiropractie Blog

Veelgestelde vragen (FAQ’s) en Kennisrubriek De Ruggesteun

U vindt er tal van informatie en bronnen die u kunnen helpen om goed geïnformeerd te zijn.

Of als je graag wat video’s om de basis van chiropractische zorg te begrijpen, dan kunt u hieronder kijken:

Het proces bij een chiropractische afspraak

U kunt ook wat gemoedsrust krijgen door te weten wat voor soort proces u kunt verwachten wanneer u een chiropractor bezoekt.

Een typisch chiropractor proces kan worden samengevat in 5 stappen, en dit is wat u kunt verwachten bij uw eerste chiropractor bezoek:

 

 1. Intake en receptieDit omvat de administratieve taken en het papierwerk, evenals uw eerste ontmoeting met uw aangestelde chiropractor

 

 1. Lichamelijk onderzoek (scannen en beoordelen)Deze fase in het proces stelt de chiropractor in staat om de unieke behoeften van de cliënt vast te stellen, zodat behandelingen en aanpassingen kunnen worden afgestemd op hun specifieke behoeften.Chiropractors zijn uitgebreid opgeleid om verschillende lichamelijke letsels en andere aandoeningen te diagnosticeren. Dit wordt bereikt door verschillende onderzoeksmethoden en door observatie.

img-27

 

De Ruggesteun is ook uitgerust met een compliment van scanmethoden en -technologieën (zoals de iDXA Bodyscan) om een waardevol inzicht te krijgen in het menselijk lichaam en de gezondheid van de gewrichten en wervelkolom van een patiënt.

 1. Chiropractische aanpassingen en manipulatiesChiropractoren trainen vele jaren om het punt te bereiken waarop zij consequent technieken en manoeuvres kunnen uitvoeren om gebieden van het lichaam aan te pakken die verplaatst zijn, uit de uitlijning zijn, of andere structurele problemen hebben.

img-28

Door middel van veilige en doelbewuste manuele manipulaties kunnen chiropractors een rol spelen bij het oplossen van vele problemen in verband met het menselijk lichaam.

img-29

 

 1. Debriefing en bespreking van de vooruitgangDit is een gelegenheid voor de cliënt om feedback te geven over hoe hij zich voelt en voor de chiropractor om de cliënt te informeren over wat volgens hem de beste manier is om in de toekomst verder te gaan.
 1. Vervolgafspraken en hoe vaak naar de chiropractorSoms zijn er regelmatige bezoeken aan de chiropractor nodig om een probleem volledig op te lossen.

De aard van nek-, rug-, schouder-, heup- en andere problemen is dat zij vaak terugkeren totdat de onderliggende oorzaak van het probleem is opgelost (en in veel gevallen kan dit enige tijd duren).

Daarom is het vaak nodig om vervolgafspraken te maken totdat de cliënt tevreden is dat zijn problemen zijn opgelost en hij niet langer lijdt of ongemak ondervindt.

img-30

Je vraagt je misschien af hoeveel bezoekjes u aan de chiropractor moet brengen voordat u zich beter voelt.

Welnu, uw persoonlijke chiropractor kan u adviseren hoe vaak u naar de chiropractor moet gaan voor onderhoud, maar u kunt ook via uw eigen lichaam en intuïtie aanvoelen wanneer en hoe vaak u naar de chiropractor moet gaan.

 

Het verwoorden van uw pijn – Wees bereid om uw pijn te verwoorden en uw eigen waarnemingen te noteren

Het is verstandig om voorafgaand aan uw afspraak de tijd te nemen om uw lichaam en de gevoelens en sensaties die erdoorheen stromen rustig te observeren.

Voelen en weten waar de problemen zitten is de eerste en belangrijkste stap in het oplossen van de problemen die u ervaart.

Een goede gewoonte zou zijn om het volgende te noteren en op te schrijven terwijl u dit doet:

 • Gebieden van uw lichaam die pijnlijk of gevoelloos zijn
 • Lichaamsdelen die zwak aanvoelen of niet goed functioneren
 • Gebieden van uw lichaam die sterk aanvoelen en goed functioneren
 • Alles waar u onzeker over bent

img-31

Begin met aandachtig de verschillende delen van je lichaam te voelen, vanaf je voeten, helemaal tot aan de top van je hoofd.

We raden je aan om dit soort lichaamsscan te doen, zelfs als je een meer specifieke klacht hebt waar je hulp bij wilt. Dit is omdat andere gerelateerde symptomen of problemen gemaskeerd kunnen worden door het grotere probleem, maar toch gerelateerd kunnen zijn en belangrijk voor de chiropractor om bewust van te zijn.

Terwijl een kan een chiropractor uw houding goed observeren en conclusies en gevolgtrekkingen te maken, ben je nog steeds het best geplaatst om wat introspectie uit te voeren en voelen wat er in je lichaam gebeurt en waar de pijn zit.

Als u dit allemaal opschrijft, zorgt u ervoor dat u niets vergeet en dat de chiropractor de maximale hoeveelheid informatie tot zijn beschikking heeft om uw behandeling te formuleren.

Zoals eerder gezegd, voel je niet verlegen of beschaamd om iets te zeggen. Onze chiropractors zijn allemaal volledig gecertificeerde professionals en er is een vertrouwelijkheidsclausule in de intakeformulieren die garandeert dat uw persoonlijke informatie wordt gerespecteerd en volledig vertrouwelijk wordt behandeld.

 

Een herinnering over hoe een chiropractische afspraak te maken

Klik op deze link, als u online een afspraak wilt maken of als u onze vriendelijke en behulpzame receptionistes wilt bellen om een afspraak te maken.

img-32

Hoofdpijn en migraine

Niet alleen volwassen kennen het verschijnsel, ook kinderen kunnen hoofdpijn hebben. Sommige hoofdpijnen zijn licht en niet van lange duur, andere zijn chronisch. De pijn kan plaatselijk gevoeld worden, bijvoorbeeld bij de slapen, in het voor- of achterhoofd, boven een van de ogen of in het hele hoofd. Men moet hoofdpijn niet als ziekte beschouwen, maar als een symptoom ervan.img-33img-34

Hoofdpijn is namelijk een natuurlijk signaal. Een signaal, dat er ergens in uw lichaam iets mis is. Dus als uw hoofdpijn doet komt dit doordat er iets aan de hand is, misschien zelfs iets ernstigs. Uw lichaam geeft u een signaal zodat iets kunt ondernemen om de oorzaak van de hoofdpijn weg te nemen, voordat de problemen ernstiger worden.

Vrouw drinkwater om te helpen met hoofdpijn of migraine door uitdroging en nekpijn. Chiropractie kan helpen.

Vrouw drinkwater om te helpen met hoofdpijn of migraine door uitdroging en nekpijn. Chiropractie kan helpen.

In onze maatschappij wordt bij de minste pijn al snel naar medicijnen gegrepen. Maar elke pijn – van welke aard dan ook – is een natuurlijk waarschuwing, precies zoals een sirene bij brand. Duidelijk is dat men door het afzetten van de sirene de brand niet blust. De oorzaak van hoofdpijn kan dus niet worden weggenomen door het nemen van pijnstillers. Pijnstillers genezen niet. Medicijnen tegen hoofdpijn onderdrukken en verdoezelen het probleem. De pijn mag dan weg zijn, maar de oorzaak is nog niet weggenomen.

De behandeling van de hoofdpijn hangt af van de oorzaak. Een hoofdpijn die voorkomt uit visuele problemen kan vaak door een bril verholpen worden. Een hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een infectie aan de sinussen of de oren, wordt vaak verlicht als de infectie afneemt. Er zijn veel oorzaken voor hoofdpijn, sinusproblemen, hoge bloeddruk, tandproblemen, oogproblemen, nier-of spijsverteringsproblemen, meningitis (hersenvliesontsteking), lumbale punctie, alcohol, drugs, zenuwirritaties (vanwege afwijkingen in de wervelkolom) en in zeldzame gevallen een gezwel in de hersenen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat de meest voorkomende oorzaak van de hoofdpijn bij de halswervels en hun zenuwen ligt. De zeven halswervels kunnen gefixeerd raken door overmatige lichamelijke en/of emotionele spanning en zoals een auto-ongelijk (whiplash), een val, een slechte houding en stress.

Het gevolg is een irritatie van de zenuwen en verkramping van de spieren. Vervolgens kan er een kleine vernauwing ontstaan in de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien.

Spanningshoofdpijn

De meest voorkomense hoofdpijn wordt spanningshoofdpijn of “stress”-hoofdpijn genoemd. Deze hoofdpijn omvat negentig procent van alle hoofdpijnen. Ondanks het feit, dat stress en vermoeidheid deze soort hoofdpijn kunnen verergeren u het ontstaan van de pijn kunnen veroorzaken, is de oorzaak van spanningshoofdpijn meestal een geblokkeerde wervel. Deze blokkade kan een zenuw in de wervelkolom irriteren, zodat dit gespannen spieren en constante pijn, die een spanningshoofdpijn met zich meebrengt, veroorzaakt.

De ontwikkeling (opbouw) van spanningshoofdpijn

 1. Een langdurige slechte houding of wervelkolombeschadigingen kunnen leiden tot blokkades, die erger worden door stress.
 2. angst, frustratie, zorgen over uw baan of privéleven en zelfs de onweerstaanbare drang problemen of stress- voile situaties te vermijden, in plaats van er mee om te leren gaan, kunnen bijdragen aan spierspanningen en spanningshoofdpijnen. Zelfs sommige symptomen van onderdrukking van stress zoals tandknarsen en kaakklem, kunnen spanningshoofdpijnen veroorzaken.
 3. Een geblokkeerde wervel irriteert een ruggemergszenuw, die een waarschuwingssignaal aan de omliggende nekspieren stuurt.img-36
 4. De nekspieren spannen zich (spasmen) om de geblokkeerde wervel te beschermen. Hierdoor worden de onderliggende zenuwen in de nek geïrriteerd.
 5. Deze geïrriteerde zenuwen sturen waarschuwingssignalen naar de spieren in uw hoofd. Als reactie hierop spannen de spieren zich plotseling aan.
 6. Deze gespannen spieren creëren een kettingreactie van spasmen, pijn als een bal rond uw hoofd. Het gevolg, spanningshoofdpijn.

 

Vaathoofdpijn

Migraine en clusterhoofdpijn worden ook wel vaathoofdpijn genoemd, omdat ze terug te voeren zijn op het zwellen van de vaten, die de schedel en hersenen van bloed voorzien.

Deze bloedvatenverwijdering resulteert in een stekende, kloppende (op het ritme van het hart) pijn.

Migraine: Een migraineaanval begint soms met hallucinatie, aura’s genaamd, ontstaan doordat de bloedvaten naar de hersenen stevig samentrekken. Als de bloedvaten later plotseling drastisch uitzetten, veroorzaakt dit een kwellende, bonzende hoofdpijn die minuten tot dagen kan duren. Een aantal veel voorkomende symptomen zijn:

 • De pijn verschijnt meestal aan een kant van het hoofd.
 • Misselijk en overgeven.
 • Het kloppende gevoel gaat uiteindelijk over in doffe gelijkblijvende pijn.

Migraine begint met blokkades in de wervelkolom die de bloeddoorstroom naar uw hoofd beperken of een ruggemergszenuw irriteren. Deze zenuw-irritatie stuurt uw autonome zenuwstelsel in de war dat de onbewuste functies, zoals het vernauwen of uitzetten van de bloedvaten, controleert. Voedsel, dat de bloedvaten vernauwt (vasoconstricties) of doet uitzetten (vasodilatators), kan ook de oorzaak voor migraine zijn.

 

De ontwikkeling (opbouw) van vaathoofdpijn, zoals migraine

 1. Een langdurige slechte houding of wervelkolom-beschadigingen kunnen leiden tot blokkades, die erger worden door stress.
 2. Een geblokkeerde wervel kan druk uitoefenen op de bloedvaten in uw nek. Ook kan deze wervel een ruggemergszenuw irriteren, die vervolgens waarschuwingssignalen aan de autonome zenuwen afgeeft.
 3. Als een bloedvat onde druk staat kan de bloedtoevoer naar uw hoofd afnemen. Als een ruggemergszenuw geïrriteerd is, zullen de autonome zenuwen de bloedvaten vernauwen, waardoor ook de bloeddoor stroming afneemt.
 4. De bloedvaten in uw hoofd zetten uit om de afname van de bloedtoevoer te compenseren. Deze plotselinge verwijdering irriteert de omliggende zenuwen. Met als gevolg, de kloppende pijn van een migraine­ hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn: Een ander type vaathoofdpijn, is de clusterhoofdpijn. Deze komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Zoals de naam al aan geeft, komt deze hoofdpijn in clusters. Elke hoofdpijn kan tien minuten tot drie uur duren en maximaal acht keer per dag opkomen. Dit patroon kan weken of maanden duren om dan voor langere tijd te stoppen of nooit meer te verschijnen. De pijn zit altijd aan een kant van het hoofd en wordt heviger dan bij de ergste migraineaanval.

Clusterhoofdpijnen zijn zeldzaam en komen vaak voor bij stevige rokers en drinkers.

Let op een juiste lichaamshouding.

Probeer stresssituaties te vermijden of leer er op een gezonde manier mee om te gaan.

Neem de tijd om te ontspannen.

Ga een blokje om of maak een stevige wandeling. Vermijd oververmoeidheid en uitputting.

Sport regelmatig om de bloedcirculatie te bevorderen. Vermijd te veel ofte weinig slaap.

Slaap niet op uw buik.

Onderbreek uw werk regelmatig met staan- of looppauzes.

Wanneer uw hoofdpijn te maken heeft met bepaalde voedselproducten, eet dan zelfs de kleinste hoeveel­ heden niet (de meest bekende voedselallergieën zijn die voor chocolade, kaas, wijn, koffie, noten en citrusvruchten).

Ontspan uw ogen en zorg ervoor dat u goed licht heeft. Kijk geen TV in bed.

Uw chiropractor kan, door middel van chiropractische manipulatie van de nek, uw pijn verzachten en u adviseren hoe u in de toekomst de hoofdpijn kunt vermijden. Tijdens het eerste onderzoek zal een compleet chiropractische onderzoek plaatsvinden.

Uit dit onderzoek zal blijken of een blokkade in de wervelkolom de boosdoener is en de zenuw­ en spierwerking en de bloeddoorstroming verstoort. Als de chiropractor van oordeel is, dat u gebaat bent bij zijn hulp, zal hij u chiropractische behandeling adviseren.

Zo nodig volgt een doorverwijzing naar andere specialist. De chiropractische behandeling is erop gericht een foutive beweeglijkheid van de rug- en nekwervels te verbeteren en daarmee de zenuwfunctie en bloed­doorstroming te herstellen. Afwijkingen in de wervelkolom kunnen uw zenuwen beschadigen, ontstekingen in het weefsel, spierspanningen en spierknopen tot gevolg hebben, uw lichaam verzwakken en vermoeidheid veroorzaken.

Een enquête onder 870 hoofdpijnpatiënten toonde aan, dat de pijn sterk verminder was nadat zij chiropractische behandelingen hadden ondergaan. Bij 85% van de vrouwelijke en 50% van de mannelijke migrainelijders was de pijn totaal verdwenen of sterk verminderd. Bij degenen die leden aan klassieke migraine lag dit percentage nog hoger, respectievelijk 78% en 75%.

Aan de Universiteit in Odense te Denenmarken, werd een onderzoek gedaan naar personen die regelmatig aan cerviciale hoofdpijn leden (hoofdpijn met zijn oorsprong in de nek). In de chiropractiegroep daalde het medicijngebruik met 36%. Het aantal hoofdpijnuren per dag daalde bij de groep met 69% uiteindelijk daalde de intensiteit van de hoofdpijn per episode met 36% in de chiropractie-schegroep.

Conclusie: wervelkolommanipulatie uitgevoerd door een chiropractor heeft een significant effect bij cervicale hoofdpijn.

Een andere studie naar zesduizend langdurige (twee tot vijfentwintigjaar) hoofdpijnlijders onthulde, dat beschadigingen aan de nek (whiplash, ongevallen) de meest belangrijke factoren in de oorzaak voor hoofdpijn zijn.

Een afbeelding van een man die zijn onderrug vasthoudt vanwege pijn. Overweegt U een rugoperatie?

Overweegt U een rugoperatie?

Op dit moment liggen er mensen in bed te creperen van de rugpijn. Is operen hun enige optie of kan de Chiropractor hen helpen?

Wat is een tussenwervelschijf?

De tussenwervelschijven liggen tussen de rug- en nekwervels en werken als een soort schokbreker, zodat de wervels niet pijnlijk over elkaar kunnen schuren. De schijf bestaat uit een taaie vezelachtige buitenring en een gelachtige kern.

Door de drieëntwintig tussenwervelschijven is uw wervelkolom in staat om te buigen (een gebogen wervel- kolom is zestien keer sterker dan een rechte wervelkolom) en wordt de wervelkolom bij elkaar gehouden. De tussenwervelschijven dragen ook bij aan uw lengte. In de ochtend zijn de tussenwervel­ schijven namelijk een kwart tot de helft groter dan de avond van tevoren. Dit komt doordat de schijven tijdens de nachtrust groter worden en gedurende de dag weer krimpen.

De oorzaak van rugpijn

Vandaag de dag zijn onderzoekers het met elkaar eens, dat een beschadigde of geïrriteerde tussenwervelschijf de meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn is.

Een uitpuilende en uitgezakte tussenwervelschijf

Het is wonderbaarlijk, maar al op vijftienjarige leeftijd kan een tussenwervelschijf slijtage vertonen. Naarmate we ouder worden verliezen de tussenwervelschijven namelijk iets van de gelachtige vloeistof en kunnen er kleine beschadigingen aan de buitenste ring ontstaan. Blokkades, een verdraaiing in de wervelkolom (die door de Chiropractor gecorrigeerd kan worden) kunnen dit proces nog een versnellen. Als het gelachtige centrum de buitenste ring een beetje vervormt, ontstaat een uitstulping. Als de uitstulping een kleine uitpuiling veroorzaakt, noemen wij dit een hernia. Als de uitpuilende schijf in het ruggenmerg wordt gedrukt of een extreme druk op de zenuwen veroorzaakt, noemen we dit een discusprolaps. Een prolaps van een tussenwervelschijf kan zoveel pijn veroorzaken dat zitten, staan, lopen en tillen bijna onmogelijk wordt. Andere klachten die kunnen optreden zijn: pijn bij het plassen, de ontlasting, niezen en hoesten, verlammingsverschijnselen in benen of voeten en het verlies van de controle over de spieren.

Op een röntgenfoto zijn de tussenwervelschijven niet te zien. De beste manier om tussenwervelschijfproblemen op te sporen, is door middel van een MRI (Magnetic Resonance Imaging) of CT-scan. Deze kunnen de complexiteit van de pijn aantonen. Er zijn namelijk mensen die heel veel pijn hebben, maar waarbij de bovenstaande onderzoeken uitwijzen, dat zij geen tussenwervelschijfprobleem hebben. Maar er zijn ook mensen die geen pijn hebben, terwijl het onderzoek uitwijst dat zij een enorme hernia hebben.

Resultaten van schijfdegeneratie

Een gedegenereerde tussenwervelschijf kan schade veroorzaken aan de zenuwen van de wervelkolom en bijdragen aan een slechtere conditie van de rug en het omliggende gebied. Een paar hieruit voortvloeiende problemen zijn: ontsteking van het baarmoederslijmvlies, infecties (blaas, vagina, nieren), moeilijk of niet kunnen plassen, prostaatproblemen, miskraam, onvruchtbaarheid, impotentie, menstruatiekrampen en constipatie. Het is voor een enkeling met chronische rugklachten niet ongewoon om ook last te hebben van een of meerdere van de bovenstaande problemen.

De medische aanpak

De medische aanpak bij tussenwervelschijfproblemen bestaat vaak uit een combinatie van pijnstillers, spierontspanners en fysiotherapie, waarbij eventueel gebruik wordt gemaakt van koude of warme pakkingen en baden, tractie, elektrische stimulatie en operaties.

Is een rugoperatie effectief?

Dr. Mendelsohn’s opmerking wordt nog eens extra benadrukt door een recente studie van twee artsen, die ontdekten dat non-operatieve methoden om hernia te behandelen, een slagingspercentage van zesennegentig procent hebben. Rugoperaties, meestal uitgevoerd door een orthopedisch chirurg, zijn soms wel gegrond, hoofdzakelijk als bet gaat om bet Caudaal Regressie Syndroom. De symptomen van dit syndroom zijn verlammingsverschijnselen of krachtsverlies in bil en/of been en bet disfunctioneren van blaas en darmen.

Opereren kan zeer effectief zijn voor sommige patiënten die aan lage rugpijn of ischias leiden, maar de resultaten van zo’n operatie liggen heel ver uit elkaar. Een studie toonde aan dat de resultaten van een rugoperatie, o.a. bet verminderen van de pijn, van korte duur kunnen zijn, want zes maanden tot een jaar na de operatie is er nog maar weinig verschil tussen de symptomen van de groep patiënten die zich hebben laten opereren en de groep patiënten die geen operatie ondergingen.

Een nekhernia komt veel minder vaak voor dan een rug(lumbale)hernia. De successen die Chiropractie boekt bij nekhernia’s worden beschreven in de medische vakliteratuur.

Wat de Amerikaanse regering ontdekte

In 1994 werd de gehele medische wereld opgeschrikt door een publieke kennisgeving van de federale overheid, waarin deze verklaarde Chiropractie te prefereren en de meest effectieve methode te vinden voor acute lage rugpijn bij volwassenen.

Een panel van medisch deskundigen bestudeerde tweeëneenhalf jaar lang bijna vierduizend gevallen en rapporteerde, dat dure testen (zoals MRI en CT-scans) en therapieën die kenmerkend zijn voor de diagnose en bet behandelen van lage rugpijn (ijs, warmte, massage, dia-thermaal), grotendeels nutteloos zijn. In plaats bier- van prijzen de deskundigen de medicijn­ vrije chiropractische aanpak aan: “Het therapeutische doel van manipulatie houdt symptomatische verlichting en functieverbetering in.”

Het panel makte tevens bekend dat langdurige bedrust (langer dan vier dagen) nadelig kan zijn en dat spierontspanner en operaties onnodig kunnen zijn en in sommige gevallen zelfs schadelijk. Een goed voorbeeld is bet feit dat opereren bij een op de honderd gevallen van lage rugpijn als nuttig wordt ervaren, maar bij andere nog meer problemen veroorzaakt.

Mislukte rugoperaties

Opereren bij een hernia zou als allerlaatste mogelijkheid gezien moeten worden, omdat opereren een procedure is met een hoog mislukkingspercentage. Het mislukken van rugoperaties komt zo vaak voor, dat dit fenomeen zelfs een eigen medische naam heeft gekregen, namelijk: Failed Back Surgery Syndrome (mislukte rugoperatie-syndroom). Het gemiddelde percentage van mislukte rugoperaties is drieënvijftig procent.

Het chiropractische record

Een goede anatomische opbouw tussen de schijven, wervels en andere structuren in de wervelkolom, is essentieel voor gezonde tussenwervelschijven. Dit is tevens de reden waarom Chiropractie zo’n hoog slagingspercentage kent bij mensen met tussenwervel­ schijfproblemen. De Chiropractor redt hen vaak van bet sombere vooruitzicht geopereerd te moeten worden. Een grote studie documenteerde duizendvierhondervijfenvijftig gevallen van lumbale schijfzakkingen, die door chiropractische zorg werden verminderd.

Uit een gecontroleerd willekeurig onderzoek bleek, dat manipulatie beter voor mensen met een hernia is, dan warmte, oefeningen en houdingverbetering.

Hoe voorkomt u rugproblemen

Chiropractische zorg kan helpen uw wervelkolom tegen achteruitgang en uw tussenwervelschijven tegen hernia te beschermen. Kan Chiropractie u ook helpen als u al geopereerd bent? Ja! De Chiropractor kan helpen de pijn en de frustraties van de operatie te verlichten en om verdere operaties te voorkomen.

Een afbeelding van een vrouw die haar neus snuit. Sinuspijn en ziekte is gekoppeld aan aandoeningen zoals astma, bronchitis en emfyseem.

Astma, bronchitis en emfyseem

Een astmatische aanval

Tijdens een astmatische aanval zwellen, verkrampen en vullen de bronchi zich met slijm. Mensen die aan astma lijden hebben het gevoel alsof zij worden gewurgd; ze hebben moeite met ademhalen en als hun longen zich uiteindelijk met lucht vullen, zit de lucht vaak vast achter het slijm waardoor ze nauwelijks kunnen uitademen!

Een astmatische aanval kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden en de verschillen in hevigheid zijn groot. Bij sommige patiënten gaat het gevecht van piepen, hijgen en naar adem snakken onafgebroken, in meer of mindere mate door. Bij mensen die reeds lange tijd aan astma lijden, ontstaan door verschillende allergische reacties, maar ook door emotionele stress, fysieke inspanning of irritaties, zoals sigarettenrook.

Astma is in het verleden nooit een ziekte geweest waar mensen aan overleden: medische volkswijsheden vertelden, dat kinderen niet doodgingen aan astma. Maar sinds 1960 worden er wel astma-doden onder jonge mensen geregistreerd. Astma is op dit moment een van de leidende chronische ziekten onder kinderen.

Hoe kan dit? Voor veel wetenschappers is dit een raadsel, maar de toename wordt in verband gebracht met de vaccinaties in onze kinderjaren.

Bronchitis

Bij bronchitis is er een verhoogde slijmafscheiding in de luchtpijp (trachea) en de luchtpijpvertakkingen, welke een slijmachtige hoest, de zogenaamde rokershoest, veroorzaakt. We noemen deze hoest ook wel rokershoest, omdat het roken van sigaretten de meest belangrijke oorzaak voor deze aandoening is. Bij niet-rokende volwassenen komt bronchitis zelden voor en wordt het meestal met een allergie in verband gebracht. (Bronchitis komt het meeste voor bij kinderen waarvan de ouders roken). Het stadium van de rokershoest staat bij bronchitis bekend als eenvoudige chronische bronchitis.

Deze kan zich ontwikkelen tot een chronische bronchitis of een chronische obstructieve bronchitis.

Emfyseem

Een emfyseem wordt vaak geassocieerd met jarenlang roken. Veel van de fijnere luchtpijpvertakkingen (bronchiolus) raken verstopt en de long zelf wordt aangetast. De longinhoud neemt af, tot minder dan een kwart van de normale longinhoud. Met een verminderde longcapaciteit krijgt het bloed minder zuurstof, waardoor een verhoogde bloeddruk kan ontstaan. Dit leidt tot een overbelasting van de rechterkant van het hart, wat een hartaanval of hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Mensen met een chronische emfyseem kunnen jaren lijden aan ernstige ademnood (hypoxie) en een teveel aan kooldioxide in het bloed (hypercapnie). Deze condities veroorzaken loomheid, spierverzwakking, het verzwakken van de mentale functies en in hele ernstige gevallen een langzame dood.

De traditionele medische aanpak

De standaard medische aanpak kent geen genezing voor astma, bronchitis of emfyseem. Aan de patiënten wordt verteld fysieke en emotionele irritaties te mijden en door middel van cortison en bronchodilator inhalers wordt er tijdelijk verlichting gegeven. Deze medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben en verslavend werken.

Jammer genoeg wordt veelvuldig gebruik van een medicijn tegen astma (Beta agonist en Theofylline), in verband gebracht met een groter risico dood te gaan aan deze ziekte.

Alhoewel dit niet het meest makkelijk te volgen advies is, is stoppen met roken het beste voor mensen met een chronische bronchitis. Voor bepaalde soorten bronchitis, kan antibioticakuur worden voorgeschreven.

Behandelingen voor emfyseem zijn onder andere: het verwijderen van irritaties, behandeling van de infectie, bronchiëndilatoren, het bevochtigen van de in te ademen lucht, zuurstoftherapie en het verwijderen van obstructief weefsel.

Veel mensen met een kwaal aan de luchtwegen voelen zich een leven lang veroordeeld tot medicijnen, zonder de aandoening ooit kwijt te raken.

De chiropractische aanpak

Het primaire doe! van Chiropractie is het verwijderen van blokkades of zenuwstress. Chiropractoren zorgen eerder voor de persoon met de ziekte, dan voor de ziekte in de persoon.

Een Chiropractor zal het centraal zenuwstelsel en de wervelblokkades corrigeren. De chiropractische behandelingen verbeteren de functie van de organen, door de zenuwfunctie te herstellen, wat weer resulteert in symptomatische verbetering bij astma- en bronchitispatiënten.

In de verschillende studies ontdekten wetenschappers, dat chiropractische behandelingen de ademhalingsorganen en de mobiliteit van de borst meer stimuleren dan de conventionele medische behandelingen met medicijnen, zoals cortison en bronchiëndilatoren. Verschillende symptomen, bij een abnormaal functionerende ademhalingsorgaan, kunnen klinisch verbeteren met Chiropractie.

Zenuwcontrole

De primaire spier om adem te kunnen halen heet diafragma (middenrif). De middenrifzenuw (C3, C4, C5 nekzenuw) prikkelt het middenrif. Als de toevoer van de zenuw word geblokkeerd, door bijvoorbeeld een blokkade in de nek, verzwakt het middenrif en wordt het ademen bemoeilijkt. Aanvullende spieren zoals de sternocleidomastoid (deze loopt van het borstbeen naar de hals), de trapezius (monniks-kapspier), de scalenus (de vier schuine halsspieren) en de pectorals (borstspieren) treden in werking om het middenrif te assisteren gedurende een periode van grote krachtsinspanning, lichaamsbeweging of tijdens ernstige ademhalingsklachten en ziekten. Al deze spieren hebben aanvoer van de zenuwen nodig om te kunnen functioneren.

Blokkades die de normale zenuwtoevoer belemmeren, kunnen een disbalans in de spieren veroorzaken, wat tot een zwakker ademhalingssysteem kan leiden. Het herstellen van de zenuwtoevoer, door een blokkade in de wervels te corrigeren, verbetert niet alleen de spierkracht, maar ook de algemene lichaamsfuncties.

Onderzoek

Er bestaat een uitgebreide documentatie over de sterke connectie tussen de wervelkolom, het centrale zenuw­ stelsel en de ademhalingsorganen. Al in 1921 deed H. Winsor, arts, een autopsie bij zeventig mensen met klachten aan de luchtwegen, en vond bij alle zeventig gevallen een afwijking in de wervelkolom. Een interessante studie onthulde dat er onder de kinderen die bij een Chiropractor onder behandeling waren een veel lager aantal aan astma leed, dan onder de kinderen die bij een kinderarts in behandeling waren.

In een studie naar volwassenen met ademhalingsproblemen, bleek dat de longinhoud groter werd na een aantal chiropractische behandelingen. Een beroemde wetenschapper schreef:

Bij astma is de mechanische factor (een blokkade in de wervelkolom) zo belangrijk, dat de symptomen aanhou­ den totdat deze mechanische factor is gecorrigeerd. Een latere studie van hondervijfentachtig mannen en zevenentachtig vrouwen laat zien, dat met chiropractische zorg de functie van de ademhalingsorganen verbetert. In een studie over patiënten die aan een longaandoening leden (inclusief bronchitis en emfyseem), werd aangetoond dat bij negentig procent van de patiënten een vooruitgang werd geboekt na chiropractische zorg. In een andere studie ontdekten wetenschap­ pers, dat chiropractische zorg betere resultaten in de ademhalingsfunctie en mobiliteit van de borst boekt, dan de conventionele medische aanpak, zoals cortison en bronchiëndilatoren.

De conclusie

Mensen met astma, bronchitis, emfyseem of andere chronische longaandoeningen moeten zich er van verzekeren, dat hun longen en bronchi ononderbroken zenuwcommunicatie met de wervelkolom hebben.

Chiropractie kan mensen van Ruggengraat Zenuw stress afbelpen, waardoor zij niet gedoemd zijn een Leven lang medicijnen te slikken voor hun “ongeneeslijke” aandoening.

Astma, bronchitis en emfyseem | De Ruggesteun

Een afbeelding van een vrouw die haar heup vasthoudt en pijn heeft door ischias (een scherpe pijn aan de onderkant van het lichaam bij de heup). Neem voor hulp contact op met De Ruggesteun Chiropractoren Den Haag (Rijswijk, Voorburg, Scheveningen).

Ischias (lage rug- en beenklachten)

Lage Rug- en Beenklachten | Chiropractor Den Haag

Wat is ischias?
Zij die het hebben (en dat zijn er velen) weten er over mee te praten: ischias is een groot ongemak. Meestal begint het onder in de rug, met een doffe, al dan niet constante pijn die bij sommige bewegingen scherp en stekend wordt. Als het probleem verergert, breidt de pijn zich uit naar de bilspier, soms naar beide zijden, maar doorgaans naar een kant. Vervolgens kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs uitstralen naar de tenen, waarbij de pijn vaak aan de achterkant van het been gevoeld wordt. Maar dit kan variëren. Ook komt het voor dat zij­ of voorkant van het been pijnlijk is. Naast brandende scherpe pijn kunt u ook naalden, tintelingen en prikkelin­gen voelen. Gek genoeg kan uw been ook lam aanvoe­len!

Anatomie van de onderrug
Om het ontstaan van ischias te begrijpen, kunnen wij niet zonder enige kennis van anatomie van het onderste gedeelte van de rug. Dit deel van ons lichaam wordt gevormd door vijf lendenwervels, die door middel van de heiligbeengewrichten bij de heupbeenderen aangeslo­ten zijn. Banden, spieren en pezen zorgen voor de beweeglijkheid en stabiliteit van het geheel. Tussen elk van de lendenwervels zit een tussenwervelschijf, die bewegingen tussen de wervels mogelijk maakt. Om het nog ingewikkelder te maken, komen tussen elk paar lendenwervels aan beide zijden rugzenuwen uit het ruggenmerg. De opening hiervoor wordt dus gedeeltelijk gevormd door de wervel boven de zenuw en gedeeltelijk door die eronder. De zenuwen die uit deze opening het wervelkanaal verlaten, komen bij elkaar en vormen de grootste zenuw van het menselijk lichaam: de Ischias­ zenuw. Deze loopt via de bil en het been naar de tenen.

Waardoor ontstaat ischias?

Lage Rug- en Beenklachten | Den Haag

Alie van de vele oorzaken van ischias hebben in principe een ding gemeen, namelijk irritatie van de Ischiaszenuw, hetgeen uiteindelijk tot een ontsteking leidt. Het resultaat is pijn.
Enkele plotselinge oorzaken zijn:

 • plotselinge beweging zoals niezen of zich verstappen;
 • vertillen;
 • vallen;
 • een verkeerde beweging;
 • een ongeluk.

Enkele geleidelijke oorzaken zijn:

 • overbelasting van de onderrug; zoals zwaar tillen, veel autorijden of gewoon veel in de stoel zitten en eenzijdige belasting;
 • hernia in de onderrug;artritis (gewrichts- ontsteking) in de onderrug en het bekken;
 • bovenmatige inspanning;
 • slechte conditie en houding;
 • te weinig lichaasbeweging.
 • overgewicht (zwaarlijvigheid);
 • botziekten;
 • artrose (slijtage);
 • gevorderd diabetisch;
 • scoliose of scheefstand van de onderrug en bekken.

Kan ischias voorkomen worden?

Matiging en voorzorg is de beste raad die in dit geval te geven is. Het is daarom belangrijk op de volgende punten te letten:

  • Let steeds op een goede houding. Dat wil zeggen: sta ontspannen rechtop met het gewicht gelijkmatig over beide voeten verdeelt. “Doorgezakt” staan vergroot namelijk de spanning op de hele rug.
  • Wees voorzichtig met het tillen, zeker bij zware voorwerpen.
   Zak door de knieën, houd het voorwerp dicht bij het lichaam en vermijd draaien vanuit het middel.
   Schaamt u zich vooral niet om iemand te vragen u een handje te helpen. Als u iets draagt, verdeel het gewicht dan over beide zijden van het lichaam.
  • Let op uw lijn; zwaarlijvigheid verergert ieder rugprobleem.
  • Slaap op een goed matras en slaap niet op uw buik. Ga op uw rug of op uw zij liggen.
  • De “tv-, bureau- en autostoel” moeten voldoende steun aan de onderrug geven.
  • Vermijd langdurig zitten en sla nooit de benen over elkaar als u zit.
  • Lange autoritten zijn funest. Stop dan ook regelmatig om de benen te strekken en om van houding te veranderen.
  • Draag goede en gemakkelijke schoenen die ook voldoende steun geven als u lang moet staan of lopen.
  • Zorg dat u lichamelijk fit blijft. Ga zwemmen of wandelen of beoefen andere takken van sport die uw rug niet schaden. Doe opwarmoefeningen voordat u begint met de sport.
  • Regelmatig Chiropractisch onderzoek helpt om uw rug soepel, beweeglijk en vrij van pijn te houden.

Lage Rug- en Beenklachten | Den Haag
Wat kunt u zelf doen om de pijn tijdelijk te verlichten?

 • Als u pijn voelt opkomen, ga dan bij voorkeur op bed liggen om de spanningen op uw rug te verminderen.
 • Na maximaal 2 – 3 dagen behoort u voorzichtig in beweging te komen, althans als dit niet de pijn verergert.
 • Leg een koud kompres (dus niet warm!) gedurende een twintigtal minuten op de pijnlijke plek. Herhaal dit met tussenpozen van tenminste 45 minuten.
 • Probeer het zitten, al is het maar een paar minuten, zoveel mogelijk te vermijden. Zitten veroorzaakt namelijk nog meer belasting aan de onderrug en kan bovendien zelfs complicaties veroorzaken.
 • Ga inspanningen als tillen, draaien, oefeningen en zelfs huishoudelijke karweitjes vermijden.
 • Zoek correctieve behandeling bij de Chiropractor.

Hoe kan de Chiropractor he/pen?

Bij uw eerste bezoek aan de Chiropractor zal eerst gevraagd worden naar uw medische geschiedenis. Een onderzoek vindt plaats om te bepalen of Chiropractie de beste behandelingsmethode voor u is. De Chiropractor is gespecialiseerd in zowel het stellen van diagnose als de behandeling van ischias. Het is zijn/haar werk om de beweeglijkheid van de wervelkolom en het functioneren van het zenuwstelsel te optimaliseren waardoor de pijn verdwijnt. Hij/zij doet dit door middel van gedoseerde mechanische impulsen op de wervelkolom, het bekken en aangrenzende gebieden. Let wel: zonder dat daar medicijnen of een operatie aan te pas komen.

Onderzoek

Onderzoek laat zien dat de relatie tussen Chiropractie, ischias en beenklachten een geheel vormt. Een studie onder zestig patiënten bijvoorbeeld, laat zien dat de manipulatie van de ruggengraat de keuze zou moeten zijn voor de behandeling van ischias patiënten. En ook andere studies prezen Chiropractie voor patiënten van ischias en beenklachten. In een eerder uitgevoerd onderzoek zijn vier verschillende benaderingen (manipulatie, tractie, twee typen injecties) gebruikt om

Lage rugpijn en ischias patiënten te behandelen. De groep die manipulatie van de ruggegraat kreeg, herstelde het beste.

Interessant genoeg, had een groot aantal in de tractie­ groep een operatie nodig.

In een studie onder 3.136 mensen met lumbo-ischialgie (lage rug en ischias pijn) en met een verzwakking van de tussenwervelschijf (hernia), die vroeger medische behandelingen hadden gehad, zoals fysiotherapie en medicijnen zonder positieve resultaten, kregen alien Chiropractische behandeling. 2 jaar later liet opvolgend onderzoek zien dat 50,4% uitmuntende resultaten had zonder pijnlijke wederinstortingen. 34,4% had terugval­len maar reageerde gunstig na verdere chiropractische zorg, terwijl 15,2% geen belangrijke vooruitgang liet zien.

Lage Rug- en Beenklachten | Den Haag – Contact Ons

De Ruggesteun Chiropractors - Chiropractie Den Haag - Artrose of Slijtage Van Rug of Nek - Osteoarthritis Or Wear Of Back Or Neck

Artrose of Slijtage Van Rug of Nek

Uw wervels misvormen; uw tussenwervelschijven beginnen te degenereren; u krimpt; uw gewrichtsban­ den, pezen en spieren worden hard en verzwakken; uw wervelkolom raakt uit balans en verliest zijn flexibiliteit, stabiliteit en kracht. Wat is er aan de hand? Uw wervelkolom is aan bet degenereren.

Medisch wordt dit artrose genoemd, in de volksmond zeggen we slijtage.

Met artrose of degeneratie in een gewricht kunt u stijfheid, pijn, een gevoel van ‘zand’ tussen de gewrichten of een zeurend gevoel ervaren. Meestal zijn de klachten het hevigst in de ochtend of na bijvoorbeeld lang zitten. U kunt ook uitstralende pijn of hoofdpijn voelen. Soms gaan de pijn of stijfheid gepaard met tintelingen.

Degeneratie van de wervelkolom wordt vaak veroor­ zaakt door langdurige stress. Uw beenderen, pezen, gewrichtsbanden, spieren, zenuwen, lichaamschemie en organen kunnen worden aangetast. Degeneratie van de wervelkolom leidt tot vermindering van het algemeen vermogen om zich aan te kunnen passen

aan de stress van alledag. U verliest de veerkracht in uw tred, bet jeugdige in uw wezen en u wordt kleiner.

Het verlie’I van lengte

Veel mensen geloven dat zij krimpen als zij ouder worden. Betekent dit dat u opeens kleiner bent als u op vijfenzestigjarige leeftijd wakker wordt? Nee, natuurlijk niet. Het verlies van lengte gaat geruisloos, langzaam en geleidelijk, begint tussen uw twintigste en dertigste levensjaar en is een van de symptomen van de degeneratie van de wervelkolom.

Waardoor wordt de degeneratie van de wervelkolom eigenlijk veroorzaakt?

Degeneratie van de wervelkolom wordt meestal veroorzaakt door een langdurige blokkade in uw wervelkolom. Maar wat is een blokkade?

Het blokkeren van de ruggenwerveb

Alledaagse overbelasting en stress verslechteren de complexe delen (tussenwervelschijven, gewrichtsban­ den, pezen en beenderen) van de wervelkolom.

Overbelasting en stress zijn er vaak de oorzaak van dat wervels geblokkeerd raken. Op deze manier irriteert de wervel omliggende zenuwen, beenderen, schijven, gewrichtsbanden en ander zacht weefsel. Deze emstige aandoening van de wervelkolom noemen wij een blokkade.

Blokkades, vaak pijnloos, komen vaak voor. U zou ze een verborgen epidemie kunnen noemen.

De Jase van wervelkolom I degeneratie

Uw wervelkolom degenereert in fases:

Fase 1:

ruggewervel

Chiropractor The Hague

In dit stadium raakt uw wervel-ruggewervel kolom uit balans. De normale wervelkolomcurve kan verloren

gaan. Uw zenuwen kunnen worden aangetast en de vitale zenuwtoevoer die door het centrale zenuwstelsel stroomt wordt gehinderd. Uw gewrichten, schijven, zenuwen en postuur komen onder druk te staan, met bet gevolg dat deze sneller verouderen. Verrassend is, dat u geen pijn of andere ongemakken hoeft te voelen. Het kan zijn dat u iets minder energie heeft en dat u iets krimpt. De reactie op chiropracti­ sche zorg is in deze fase over bet algemeen goed.

Fase 2:

s.·e .wi:, vet.,mjf

Chiropractor The Hague

In deze fase is het verval, de schijfvernauwing en de botvorming veel erger en de veranderingen in het postuur groter. Tussenwevelschijfdegeneratie komt bij het veertigste levensjaar bij tachtig procent van alle mannen en bij zesenzeventig procent van de vrouwen voor. Vernauwing van het wervel- kolomkanaal of stenose kan voorkomen. Karakteriserend voor deze fase is dat de pijn en moeheid vaker voorkomen de capaciteit om de stress het hoofd te kunnen bieden minder wordt en u wordt ook steeds kleiner. Met chiropractische zorg is een belangrijke verbetering mogelijk.

Fase 3:

Chiropractor Den Haag

In deze fase raakt het postuur steeds verder uit balans, er ontstaat permanent litteken­ weefsel en de beenderen worden verder misvormd.

Fysieke en mentale zwakte treden op. In deze fase is er permanent verlies van lengte en energie. Met chiropractische zorg is er nog steeds enige ommekeer mogelijk.

Fase 4:

Chiropractor Den Haag

Dit is het meest vergevorderde stadium. De disbalans van het postuur is zeer ernstig en bewegen is nog maar beperkt mogelijk. Er zijn ernstige beschadigingen aan de zenuwen, littekenweefsel wordt gevormd en beenderen groeien aan elkaar.

Men heeft veel pijn en in verschillende mate last van fysieke belemmeringen. Het verlies van lengte en energie zet door. Deze fase wordt als onomkeerbaar beschouwd. Ofschoon chiropractische zorg enige symptomatische verlichting kan geven.

Verval van de wervelkolom

Degeneratie van de wervelkolom is als tandbederf (een vaak pijnloos proces), dat al jaren sluimert voordat iemand er iets van voelt of de pijn bemerkt!

De chiropractische aanpak

U hoeft niet passief te gaan zitten afwachten hoe uw wervelkolom degenereert. Chiropractie kan de degeneratie verminderen, stoppen en misschien zelfs omkeren, door de balans van de wervelkolom en het postuur te verbeteren en uw gewrichten, zenuwen en schijven een leven lang gezond en sterk te houden. Door met chiropractische manipulatie de beweging tussen de gewrichten of wervels te verbeteren neemt de beweeglijkheid toe en wordt de druk van de zenuwen genomen, waardoor de pijn, tintelingen, gevoelloosheid, stijtheid en spierverkrampingen minder worden.

Blokkades, vaak pijnloos, komen vaak voor. We zouden ze verborgen epidemieen kunnen noemen.

Verder zijn er steeds meer bewijzen dat sommige wervelkolom degeneraties omkeerbaar zijn.

Het zo vaak gehoorde “u heeft artrose/slijtage, daar valt niets meer aan te doen” of “u moet er mee leren leven” hoeft u niet meer te geloven. Chiropractie bewijst het tegendeel.

Hoe eerder u met chiropractische zorg begint, hoe beter.

Volgens een van de wetenschappers: “Des te vroeger het degeneratie proces wordt ontdekt… des te beter zijn de kansenvoor de patient de degeneratie te stoppen en om te keren.”

De beste aanpak is natuurlijk degeneratie te voorko­ men!

Dit betekend dat u beter afbent als u uw wevelkolom van kinds af aan regelmatig laat onderzoeken, zodat u er zeker van kunt zijn, dat uw wervelkolom blokkade­ vrij is, Ook na een val, ongeluk of andere trauma’s is het verstandig om uw rug door de Chiropractor te laten onderzoeken, om blokkades te kunnen elimine­ ren.

Preventing Back Problems At A Young Age - Rugproblemen Voorkomen Op Jonge Leeftijd - Rugklachten bij kinderen (Back pain in children) - De Ruggesteun Chiropractors

Rugproblemen Voorkomen Op Jonge Leeftijd

Het is een misverstand dat rugproblemen alleen bij volwassenen voorkomen. Ook baby’s, kleuters en school­ gaande kinderen kunnen veel last ondervinden van rugproblemen oftewel storingen van de wervelkolom.

Het begin van een rugafwijking kan al bij de geboorte ontstaan. Geboortetrauma’s zijn dikwijls het gevolg van tang- of vacuümverlossing, opgewekte persweeën en keizersneden, maar zelfs bij normale geboorten kunnen problemen ontstaan. Ernstige misvormingen zijn in de regel duidelijk te zien. Maar ook de minder goed waarneembare, kleine misvormingen aan schedel en wervelkolom kunnen de oorzaak zijn van lichaamlijke problemen, zoals kolieken (maagkrampen) slapeloosheid oorontsteking etc.

Later kan het regelmatig vallen van jonge kinderen een andere factor zijn die de ontwikkeling van de wervelkolom kan verstoren en een chronisch wervelprobleem kan veroorzaken op latere leeftijd.

Rugproblemen op jonge leeftijd

Als een jong kind tijdens het spelen uit gewoonte een been meer gebruikt dan het andere, kan dit een kanteling van het bekken tot gevolg hebben. Ook een been dat korter is dan het andere kan een kanteling van het bekken veroorzaken met als gevolg dat de ruggenwervel scheef groeit.

Schoolgaande kinderen met goedgevulde boekentassen op de rug en die ook nog vaak de neiging hebben om te “hangen” in een stoel of bank vormen ook een risici-groep. Verder tillen zij in de regel onnadenkend. De gevolgen kunnen zijn, dat door de verkeerde belasting een slecht functionerende rug en nek of geblokkeerde rug en nekwervels ontstaan.

Rugklachten bij kinderen

Een geliefde bezigheid van vele jeugdigen is sporten, dat gepaard gaat met snelle, abrupte bewegingen en het verdedigen van bijv. een bal met het eigen lichaam. In het ongunstigste geval wordt de wervelkolom nadelig beïnvloed. Echter hoeft het kind niet onmiddellijk pijn of discomfort te ervaren; het kan desondanks leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Onderzoeken bij schoolgaande kinderen wijzen uit dat meer dan 76% van hen in meer of mindere mate wervel­ kolomafwijkingen vertoont. Daarom is het van belang dat ook kinderen zich bewust worden van hun lichaamshouding. Jonge mensen hebben nog het voordeel dat ze gemakkelijk slechte houdingen kunnen corrigeren. Kortom: let op de houding van uw kind!

“jong geleerd is oud gedaan”

Dit gezegde is van toepassing op de houding van uw kind, vooral omdat schreefgroei op jonge leeftijd later veel problemen kan geven. De Chiropractor is bij uitstek bedreven in het onderkennen en behandelen van wervel­ kolomproblemen en weet precies welke zorg kinderen nodig hebben. Steeds meer ouders nemen hun kinderen dan ook jaarlijks mee naar de Chiropractor; dit is te vergelijken met de jaarlijkse gebitscontrole door de tandarts.

Chiropractische aanpak

Om een diagnose te kunnen stellen wordt eerst de hele voorgeschiedenis van de gezondheidstoestand van het kind nagegaan. Vervolgens vindt een grondig onderzoek van de wervelkolom en het bekken plaats. De Chiropractor voeIt dan of zich abnormale bewegingen of blokkades voordoen, die tot scheefgroei of verkeerde belasting van de gewrichten of zenuwirritaties kunnen veroorzaken. De chiropractische behandeling is er op gericht een foutieve houding te corrigeren en de beweeglijkheid van de wervels te verbeteren, waardoor ook de zenuwfuncties hersteld warden. Regelmatige controle door de Chiropractor voorkomt dat uw kind scheef groeit…

Zeven eenvoudige manieren om rugproblemen vroegtijdig te onderkennen:

1. Schouders

Laat het kind rechtop staan. Beide schouders moeten even hoog zijn. Een hogere schouder is niet goed en kan een aanwijzing zijn voor een rugprobleem.

2. Kleding

Kijk of de zoom van jurk of rok van uw dochter recht hangt. Een hogere kant kan betekenen dat er iets mis is. Datzelfde geldt wanneer de kleding telkens aan een kant vermaakt moet warden.

3. Wervelkolom

Laat het kind zonder kleding voor u gaan staan; laat het dan vooroverbuigen vanuit het midden, de armen ontspannen afhangend. Kijk of de spieren zich aan een zijde van de wervelkolom meer samentrekken dan aan de andere zijde of dat de ene kant hoger staat dan de andere (kan een teken van scoliose zijn).

4. Schoenen

Kinderen verslijten schoenen, zoals bekend, heel snel. Maar als een schoen sneller versleten is dan de andere (en vooral als de zool aan een kant opvallend meer is “afgelopen”), bestaat de kans op een wervelkolomprobleem.

5. Hoofd

Het hoofd dient rechtop in het midden te staan en mag niet overhellen. Vergelijk de hoogte van de oren om te zien of het hoofd recht staat.

6. Vingertoppen

Met afhangende armen dienen de vingertoppen even ver te reiken.

7. Heupen

Leg uw handen op de heupen van het kind en controleer of ook deze even hoog zijn.

Denk u naar aanleiding van deze testjes dat er iets aan de wervelkolom van uw kind mankeert, aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een controle bij uw Chiropractor. Let wel op: uw kind kan de afwijking in de rug hebben zonder dat deze noodzakelijk tot een afwijking leidt, die met het blote oog zichtbaar is. Als uw kind klaagt over rug- of nekpijn is het verstandig om de Chiropractor hiernaar te laten kijken. Recente onderzoeken bij schoolkinderen laten zien, dat maar liefst 40% van kinderen tussen 8 en 16 jaar periodieke pijn in de rug of nek heeft.

Oefeningen die goed zijn voor de ontwikkeling van de rug (en hersenen):

Zwemmen:

Met zwemmen warden de meeste van de spieren in de rug gebruikt, zonder veel gevaar voor overbelasting.

Trampolinespringen:

Trampolinespringen is een goede stimulering voor de spieren, evenwicht en coördinatie.

“De dierenwereld“ als voorbeeld:

 • Laat kinderen dieren nadoen: Hoe beweegt een slang?
 • Hoe loopt een krab? Hoe kwispelt een hond met zijn staart?
 • Hoe beweegt de olifant zijn slurf?

Laat uw fantasie z’n gang gaan; zet eventueel ook wat muziek op om het extra leuk te maken.

Wij helpen u middels rugproblemen in regio DEN HAAG

Onze artsen zijn gediplomeerd als Dokter in Chiropractie. We kijken ernaar uit om u en uw familie bij De Ruggesteun te mogen verwelkomen en meer over uw natuurlijke gezondheidsdoelen te horen. Meer weten? Boek vandaag nog een afspraak!